Teknoloji

Tam 1 ton ağırlığında: Dünyanın en büyük altın parası “artık yok” dedirtiyor

Dünyanın en büyük altın parası, 2011 yılında Batı Avustralya’nın Perth Darphanesi tarafından üretilen “Bir Tonluk Avustralya Kangurusu” olarak tarihe geçti. . Bu madalyonun ağırlığı adından da anlaşılacağı gibi tam olarak bir tondur. %99,99 saf altından üretilen madeni para, aslında Avustralya Darphanesi’nin 1989’da başlayan koleksiyonluk kangru madeni para serisinin son parçası.

İşin komik yanı bu madalyonun Avustralya hükümeti tarafından yasal ödeme aracı olarak kabul edilmesi ve Avustralya’daki resmi değerinin yaklaşık olarak 650 bin ABD doları . Yani bu coini satın alıp bir Avustralya bankasına ya da Avustralya para birimlerinin geçerli olduğu bir ülkedeki herhangi bir bankaya giderseniz yaklaşık 650 bin dolar ödemek zorunda kalacaksınız. Elbette parayı cüzdanınıza koymak biraz acıya neden olacağından bankaya kamyon ve vinçle gitmek zorunda kalıyorsunuz. 12 santimetre kalınlığındaki altın kütlesinin çapı 1 metreye yakın yani yaklaşık 80 cm. Söylediğimiz gibi yükü 1 tondur. Ama ne derler bilirsiniz, büyük para büyük dertlerle gelir.

Madeni paranın “resmi para birimi” değeri 650 bin dolar olmasına rağmen Saf altının değeri yaklaşık 71 milyon dolar . Bu yüzden kimsenin size bu parayı resmi fiyatı üzerinden vereceğini ummayın.

Piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra Guinness Rekorlar Kitabı’na giren madeni para, 2014’te Asya ve Avrupa turuna çıktı ve hatta 2019’da Perth Mint’in borsada işlem gören altın fonu Perth Mint Physical’ı tanıtmak için New York’a günübirlik bir gezi bile yaptı. Altın (AAAU). yapılmış. Darphane’de ayrıca daha küçük kanguru madeni paraları da bulunmaktadır. 28 gramlık (1 ons) çeşidin nominal değeri 100 AU$ (65 ABD Doları)’dır.

Önceki dünya rekoru sahibi ve Büyük Akçaağaç Yaprağı olarak bilinen 99,7 kilogramlık (220 pound) Kanada madeni parası, 2007 yılında basılan beş tam boyutlu madeni paradan ilkiydi. Ancak, paralardan biri 2017 yılında Berlin’deki bir müzeden bir soygun sırasında çalındı. 16 dakika sürdü. Madeni paranın resmi değeri 1 milyon Kanada Doları (741.000 ABD Doları), ancak kanguru madeni parası gibi gerçek değeri de bunun çok üzerindedir.

Neden bu kadar büyük paralar basıyorlar?

Perth Mint’in CEO’su Ed Harbuz O dönemde yaptığı açıklamada, “Uzun süre dünyanın en büyük madeni parası olarak kalacak kadar büyük yapmamız gerektiğini düşündük” dedi ve ekledi: “Bu büyüklükte bir madeni parayı atmak büyük bir zorluktu ve ağırlığını taşıyın ve onu elle canlandırın.” Yani “şanımız bereketlensin” içgüdüsüyle basılan paralardır bunlar.

haber-aksu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu