İBB Muhtarlık İşleri Daire Başkanı Yavuz Saltık Hakkındaki Adli Kontrol Kararı Kaldırıldı
FAHRETTİN ÖZTÜRK
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Daire Başkanı Yavuz Saltık, “Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (DIAYDER) üyeliği araştırılmadan derneğe yemek kartı verdiği” iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırıldı. İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olarak görev yaptığı dönemde “terör örgütü PKK ile” Hakkındaki adli kontrol tedbiri kaldırıldı. Dava 29 Mart 2023’e ertelendi.
İBB Muhtarlık Daire Başkanı Yavuz Saltık, “DIAYDER’in örgüte yemek kartı verdiği” iddiasıyla “örgüte üye olmadığı halde örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamasıyla yargılanıyor. İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olduğu dönemde “terör örgütü PKK ile bağlantısının soruşturulmadığı” iddiasıyla tutuklandı. 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı davaya bugün devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tutuklu sanık Yavuz Saltık ve avukatları hazır bulundu. Duruşmaya CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP il ve ilçe yöneticileri ile bazı Kent Konseyi üyeleri de seyirci olarak katıldı.
“TERÖRLE HERHANGİ BİR BAĞLANTISI OLDUĞUNA ŞAHİT OLMUYORUM”
Mahkemede tanık olarak dinlenen ve o dönemde İBB İnanç Masası’nda çalışan Fatma Yavuz Korkmaz, şunları söyledi:
“İBB İnanç Masası’nda çalışıyordum. Yavuz Bey’i oradaki görevimden dolayı tanıyorum. Bizden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yetenekli Polat sorumluydu. İddia olunca becerikli bir beyefendi bize nerede olduğumuzu söylerdi. gönderelim ne yapalım Dernek Lideri Ekrem Baran’la beni tanıştıran Yetenekli Polat, Zaten yasal bir dernekti, kimin ne olduğunu araştırmıyorduk, yetkimiz yoktu, kolaylaştırıcıydık. Belediyeden yardım talepleri geldiğini belirterek, “Mahir Polat ile diğer arkadaşlarımın terörle rastgele bir ilişkisine şahit olmadım. Birinin rastgele bir terör örgütüyle bağlantısını görseler jenerik gereklilikleri yerine getirirler diye düşünüyorum.”
“DİAYDER İLE İLK İLETİŞİMİ UZMAN POLAT ÜZERİNDEN KURDUM”
Tanık Yavuz, “DİAYDER ile ilk teması Becerikli Polat aracılığıyla kurdum. Beni Ekrem Baran ve Uzman Beyefendi tanıştırdı. İnanç Masası yeni kurulduğu için kanaat önderleri ve dernek yöneticileriyle görüşüyorduk. DİAYDER oldu. Şafii Kürtlerinin değerli bir derneği. Yetenekli Polat bu derneğin içinde yer almış, “Onunla ilgilenmemi, onun sorunlarını çözmemi istedi. Çözemediğim bir sorun olsa Uzman Polat’a iletirdim. Sadece DİAYDER’le değil diğer inanç kümeleriyle de ilgilenmemi istedi” dedi.
“BENİM BU DURUMDA OLMA SEBEBİM BENİMLE KIŞI OLAN BİRİNİN OLMASIDIR”
Tanıkların ifadelerine karşı bir diyeceği olup olmadığı sorusuna Yavuz Saltık, “Bu davaya düşmemin nedeni, birinin benimle arasının bozuk olması. imanı varsa bu dünyada ve ahirette.”
“HİÇBİR DERNEĞİN ÖRGÜT İLE İLGİLİ OLDUĞUNU BİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Saltık’ın avukatı Ersan Şen mahkemede verdiği ifadede, “Mahkemede dinlenen tanıkların ifadelerine göre müvekkilimin herhangi bir terör örgütüyle ilişkisi olmadığı açıktır. Ayrıca müvekkilimin olup olmadığını bilmesi de imkansızdır. Rastgele bir dernek terör örgütüyle bağlantılıdır” dedi. Hakkındaki isim kontrolü nedeniyle pasaportu iptal edildi. Bu dava devam edecekse en azından müvekkilim hakkındaki isim kontrol tedbirinin kaldırılmasını isterim” dedi.
SAVCI İSİMLİ DENETİM KURALININ KALDIRILMASINI TALEP ETTİ
Duruşma savcısı, Yavuz Saltık hakkında yurt dışına çıkış yasağı niteliğindeki denetim talebinin kaldırılmasını istedi.
BASIN ÜYELERİ TEMAS OLMADAN SALONA GİRİLMEDİ
Ara kararın verilmesi için yapılan ara duruşmanın ardından duruşma yeniden başladığında sanıklar ve avukatlar dışında kimsenin duruşma salonuna girmesine izin verilmedi. Heyet, basın mensuplarını ilişkilerini tanıtmadan duruşma salonuna almadı.
ÇOĞUNLUK OYUYLA KALDIRILAN ADLİ DENETİM TABANı
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Yavuz Saltık hakkında yurt dışına çıkış yasağı niteliğindeki denetim şartının kaldırılmasına oybirliğiyle karar verdi. Mahkeme başkanı, çoğunluğun bu görüşüne katılmadı ve karara karşı çıktı. Tanıkların dinlenmesi ve eksiklerin giderilmesi için dava 29 Mart 2023’e ertelendi.
İddianame
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 23 sanık hakkında “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından, dernek ve DİAYDER adlı yöneticilerinin terör örgütüne aykırı faaliyetlerde bulundukları iddiasıyla iddianame hazırladı. terör örgütü PKK/KCK’nın amaç ve hedefleri. . Duruşmada, duruşmada dönemin İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olan Yavuz Saltık tanık olarak dinlendi. Belge kapsamında sosyal yardım kartlarının dağıtımına ilişkin ses kayıtlarındaki tespitler nedeniyle Saltık hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi ve soruşturma başlatıldı.
15 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede; Yavuz Saltık’ın “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan, kendisine gelen grupları gereğince soruşturmadığı gerekçesiyle 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. yardım talebi
hendek-ajans.xyz