Yaşam

Bakan Varank’tan “30 Bin Yazılımcı” Açıklamasına Cevap

Siber Güvenlik Haftası etkinliklerinde açılış konuşması yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, gündeme ait dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda; Bakan Vatank’ın hakkında konuştuğu konulardan bir tanesi de Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Gönül Kamalı tarafından yapılan “2021’de 30 bin yazılımcıyı yurt dışına kaptırdık. Bu sayı 100 bine ulaşabilir.” şeklindeki açıklamaydı.

Şunun altını çizmemiz lazım; ‘Son bir yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti’ sözü doğru bir tabir değil. Bu, altı boş bir sayı. Bu kadar yazılımcı yurt dışına gitmiş değil.” halinde konuşan Mustafa Varank, bununla birlikte gerek yurt dışına giden gerekse Türkiye’de olup uzaktan çalışma yöntemiyle yurt dışındaki şirketler için iş yapan gençlerin varlığını kabul etti. Mustafa Varank’a nazaran bu gençler, yaşadıkları tecrübelerle Türkiye’ye kazanç sağlıyorlar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın bahisle ilgili açıklaması şöyle:

“Bu haberin kaynağına baktığınızda, ‘bu rakamı kim takip etmiş, gerçekten gitmiş mi’ diye incelediğinizde, altının boş olduğunu görebiliyorsunuz. Biz bu sayıları takip ediyoruz. Evet, şu an Türkiye’den yurt dışına çalışan gençlerimiz var. Özellikle uzman arkadaşlarımız var. Bunların birçoğu ülkeyi terk ederek değil, uzaktan çalışma yöntemiyle Türkiye’de yaşayarak, yurt dışında çalışmalarına devam ediyorlar. Bunu da yanlış bir iş olarak görmüyorum. Bizim vatandaşlarımızın, uzmanlarımızın yurt dışında deneyim kazanmaları, farklı firmalarda tecrübe elde etmelerini de aslında kar olarak görüyoruz.

Ama bir kısım vatandaşlarımız yurt dışında çalışmak isteyebilirler. Onların elde ettiği deneyimlerin de biz bir kayıp olduğuna inanmıyoruz. O deneyimlerin gelecekte bu ülkeye yeniden katkı sağlayacağına inanıyoruz. Lakin şunun altını çizmemiz lazım; ‘Son bir yılda 30 bin yazılımcı ülkeden gitti’ tabiri yanlışsız bir söz değil. Bu, altı boş bir sayı. Bu kadar yazılımcı yurt dışına gitmiş değil.”

YASAD Başkanı Gönül Kamalı’nın açıklaması ise şöyleydi:

“2021’de 30 bin yazılımcıyı kaybettik. Bu sayı 100 bine ulaşabilir. Türkiye’de bir yazılım şirketi yeni mezun yazılımcıyı bin dolara çalıştıracak finansal gücü bulamazken, ABD ve Avrupa’dan yazılımcılarımıza gelen teklifler en az 2 bin 500 dolardan başlıyor. Bu rekabeti bizim TL bazında sürdürebilmemiz mümkün değil.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu