Üniversite tercihinde Doğa Koleji’nden tavsiyeler
Doğa Koleji, öğrencilerin üniversite tercih döneminde dikkat etmesi gerekenler konusunda uyarıda bulundu.
Doğa Koleji’nden yapılan açıklamaya göre üniversite adaylarının merakla beklediği 2023 YKS sonuçları açıklandı. Sınava hazırlık süreci kadar önemli olan seçim dönemi bu yıl 27 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Tabiat Koleji Liseler Koordinatörü Dilek Uz, “Sonuçların açıklanmasıyla birlikte bir YKS tablosunun ortaya çıktığını görüyoruz.
Doğru tercihin çok değerli olduğunu belirten Uz, adayların tercih listelerini oluştururken ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine odaklanmalarını, ayrıca çağın gerekliliklerini dikkate alarak farklı programları araştırmalarını önerdi.
Uz, “21. yüzyıl adaylardan çok yönlü bir gelişim bekliyor. Bu doğrultuda adayların uluslararası akademik standartlara uygunluk, akademik kadro, bilime katkı, sektörlerle bağlantı, burs imkanları, değişim programları, kulüpler ve sosyal yaşam, kampüs imkanları gibi birçok kriteri göz önünde bulundurması gerekiyor.” açıklama yaptı.
Altın tercih kurallarının bu yıl değişmeyeceğini ifade eden Uz, “Rehberde de belirtildiği gibi her adayın 24 seçeneği var. Adaylar ilk aldıkları puan ve başarı sıralaması ne olursa olsun ilgi, yetenek, kişilik özellikleri ve maliyetleri ile uyumlu, yıl boyunca hayal ettikleri ve hedefledikleri bölümleri belirlemeli.
Öğrencinin devam etmeyeceği üniversite ve bölüm tercih listesine yazılmamalıdır. Seçim yapılırken başarı sırasının matematiksel olarak küçükten büyüğe doğru sıralanması istenmemelidir. Bir bölümü daha yükseğe yazmak, yerleştirme olasılığını artırmaz.
Kayıt yaptırmayan adaylar yerleşirlerse bir sonraki yıl sınava girerlerse sınav puanları hesaplanırken Ortaöğretim Başarı Puanı ile çarpılacak katsayı düşülür. Bu durum, yerleştiği halde kayıt yaptırmayan ve seneye tekrar sınava girecek adaylar için puan açısından önemli bir dezavantaj oluşturmaktadır.
Günümüzde her mesleğin hızlı bir değişim ve dönüşümden geçtiğini belirten Uz, adaylara kariyer planlarını yaparken ve seçim sürecinde karar verirken önümüzdeki 20 yıla odaklanmalarını, kendilerini o dünyaya hazırlayacak üniversite ve bölüm seçimine dikkat etmelerini önerdi.
Seçim yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Doğa Koleji Liseler Koordinatörü İşk Uz, üniversite seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
“Tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli kriterlerden biri, seçecekleri üniversitenin “yaparak öğrenme” odaklı bir eğitim modeline sahip olmasıdır. Öğrencilerin öğrendiklerini hayatın içinde deneyimlemelerini sağlayan, kendi proje ve girişimlerini hayata geçirmelerini teşvik eden, sektörle iç içe bir eğitim, geleceğin yetkinlikleriyle mezun olmalarını ve iş hayatına bir adım önde başlamalarını sağlayacaktır.
Uluslararası bir eğitim almak artık bir ayrıcalık değil, bir zorunluluktur. Tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken en değerli kriterlerden bir diğeri de seçecekleri üniversitenin uluslararası akademik standartlara ve sunduğu uluslararası olanaklara sahip olmasıdır.
Üniversitenin hem kurumsal hem de program düzeyinde sahip olduğu uluslararası akreditasyonlar, uluslararası kurumlarla işbirlikleri, uluslararası öğrenci değişim olanakları ve kampüste sunulan uluslararası eğitim deneyimi, tercihlerinizde değerli kriterler oluşturmalıdır.
Tercih edilen üniversitenin öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerini sağlayarak hem kişisel hem de mesleki gelişimlerini destekleyecek fırsatlar sunması değerlidir. Bu doğrultuda seçilecek üniversitenin sunduğu yetenek geliştirme olanaklarına, sektörel uygunluğuna ve mezun ağı aracılığıyla profesyonel hayatla kurduğu bağlara dikkat edilmelidir. İş dünyasıyla ne kadar erken tanışırsanız ve mesleki hedeflerinizi ne kadar erken planlarsanız, geleceğinizi şekillendirecek konularda o kadar çabuk ilerleme şansınız olur.
Girişimciliği ve yenilikçiliği destekleyen bir yapıya, araştırma güçlendirme programları ile araştırmayı teşvik eden olanaklara sahip bir üniversite seçilmelidir. Öğrencilerin eğitim süreçlerinde araştırma ve projelerde yer almalarını sağlayarak akademik gelişimlerini destekleyen bir eğitim değerlidir.
Üniversiteler öğrencilere canlı bir sosyal yaşam sunmanın yanı sıra sosyal gelişimlerini de desteklemelidir. Bu doğrultuda öğrenci kulüpleri, sosyal projeler ve etkinliklerle yapılandırılmış bir öğrenci deneyimi sunan bir üniversite seçiminde dikkatli olunmalıdır.
??????? Üniversite eğitimi, öğrencileri profesyonel hayatın yanı sıra sosyal hayata da hazırlar. Bu doğrultuda üniversitenin sosyal sorumluluk bilinciyle toplumsal fayda yaratmayı merkeze alan, sosyal girişimciliği destekleyen, sürdürülebilirlik ilkesiyle hareket eden yaklaşımı, öğrencilerin sosyal sorumluluk bilinci kazanmasını ve toplumsal hayata katkı sağlamayı öğrenmesini sağlayacaktır.
haberbogazkale.xyz