Haber

RTÜK üyeleri: Seçim yayınlarında tarafsızlık yok

RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser; 14 Mayıs seçimleri öncesinde TV kanallarının seçim yayınlarını denetlemek için Üst Kurul’un herhangi bir adım atmadığını söyleyerek toplantıya davet etti.

‘İZLEME, DENETLEME VE DEĞERLENDİRME RTÜK’ÜN GÖREVLERİ ARASINDADIR’

CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, Üst Kurul Başkanlığı’na sundukları dilekçede; ‘Seçimlerin başından sonuna kadar, seçimlerin tertip ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yürütmek ve yaptırmak Yüksek Seçim Kurulu’nun sorumluluğundadır’ dediler.

Dilekçede; 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun uyarınca seçim dönemlerinde medya hizmet sağlayıcı kuruluşların yayınlarını kararları doğrultusunda izlemek, denetlemek ve değerlendirmek RTÜK’ün görevi olduğu hatırlatıldı. YSK’nın.

Dilekçede şu değerlendirmelere yer verildi: “Ancak 18 Mart 2023’te başlayan seçim döngüsünde radyo ve televizyon yayınlarının YSK kararlarına uygunluk açısından Üst Kurul tarafından denetlenmesine ilişkin herhangi bir rapor gündeme gelmedi. Yüksek Kurul gündemi. İlgili Kanun’da yer alan ‘denetim’ ve ‘değerlendirme’ ile ilgili herhangi bir adım atılmamıştır. Yüksek Kurul’un geçmiş dönemlerine baktığımızda; Ulusal ölçekte yayın yapan kuruluşların tüm yayınlarının makul tarihler belirlenerek YSK Kararlarına uygunluk açısından kontrol edildiği görülmektedir.

Örneğin; Türkiye’de yerel yönetimlerin belirlenmesi amacıyla 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri öncesinde TRT1 ve TRT HABER dahil 28 medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 03.03.2019 – 09.03.2019 gün ortasını kapsayan tüm gün yayınları, YSK’nın 24.12. 2018 tarih ve 2018/1123 sayılı kararı doğrultusunda incelenerek raporlanmış ve 14 Mart 2019 tarih ve 2019/12 sayılı Üst Kurul Gündeminde yer alarak YSK’ya sunulmuştur.

Bu nedenle, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için Yüksek Kurul, seçime katılan tüm siyasi partilere fırsat eşitliği sağlanması konularında inceleme ve değerlendirmelerde bulunmuş, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olarak, YSK kararları doğrultusunda. adresine teslim edilmelidir.

Halbuki; Medya hizmet sağlayıcıların seçim döneminde tek taraflı ve taraflı yayın yaptıklarına ilişkin şikayetler dikkate alındığında, 6112 Sayılı Kanun’da yer alan kararlar ve seçimle ilgili karar kapsamında gerekli ‘denetim’ ve ‘değerlendirme’nin yapılması kamuoyunun öncelikli beklentisidir. Yüksek Seçim Kurulu kararları. Ayrıca TRT Haber’in canlı yayınları dikkate alındığında dahi ‘tarafsızlık’ ve ‘fırsat eşitliği’ ilkelerinin ihlal edildiği, cumhurbaşkanı adayları ve siyasi partiler açısından haksız bir yayın politikası izlendiği açıkça görülmektedir.

Bu nedenle gerekli incelemelerin yapılması ve sonuçların en kısa sürede Yüksek Seçim Kurulu’na iletilmesi hukuk devleti ve demokrasi açısından bir görev olduğu kadar, yasal bir zorunluluktur. Bu içerikte; Yüksek Seçim Kurulunun 15.03.2023 tarih ve 2023/126-127-128 sayılı kararlarının gereği; TRT başta olmak üzere tüm yayın kuruluşlarınca bir yayın gösterimi ile yerine getirilip getirilmediğinin incelenmesini ve izleme-değerlendirme sonuçlarının 6112 Sayılı Kanun doğrultusunda Üst Kurul gündemine alınmasını rica ederiz. gerekli değerlendirme.” (HABER MERKEZİ)

halkapinar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu