Haber

Özbekistan Cumhurbaşkanı, Orta Asya-Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nin ülkesinde yapılmasını önerdi

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, “Orta Asya-KİK İşbirliği Konseyi” 2. Zirvesinin kendi ülkesinde yapılmasını önerdi.

Mirziyoyev, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde ilk kez düzenlenen “Orta Asya-Körfez İşbirliği Konseyi” Zirvesi’nde konuştu.

Mirziyoyev yaptığı konuşmada, Orta Asya ve Körfez bölgesi halklarının uzun süredir yakın ticari ilişkiler, ortak değer ve gelenekler ve en önemlisi kutsal din olan İslam ile birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve bu ilişkilerin gelişmesinde tarihteki büyük alim ve ulemaların büyük rol oynadığını belirtti. İbni Sina gibi büyük âlimlerin paha biçilmez ilmî eserlerini Arapça olarak sunduklarını belirtmiştir.

Bugün dünyanın farklı tehlikelerine rağmen Orta Asya ve Körfez bölgesinin barış, istikrar ve kalkınma bölgeleri olduğunu vurgulayan Mirziyoyev, “Büyük ekonomik, doğal ve fikri kaynaklara sahip olan Körfez ülkelerinin küresel istikrar ve enerji güvenliğinin sağlanmasındaki rolü kıyaslanamaz. Şu anda Orta Asya ve Körfez ülkeleri birbirlerini güvenilir ve uzun vadeli ortaklar olarak görüyor.” söz konusu.

Özbekistan’ın Körfez ülkeleriyle ilişkilerinin son yıllarda yeni bir seviyeye ulaştığını, bölge ülkelerinin şirket ve bankalarının katılımıyla ülkede hayata geçirilen ortak proje portföyünün 20 milyar doları aştığını belirten Mirziyoyev, bölgeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi için siyasi alanda çeşitli formatlarda kapsamlı bağlantıların geliştirilmesi gerektiğini, yüksek teknolojiler ve yatırımlar alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, yüksek teknolojiler ve yatırımlar alanlarındaki işbirliklerinin güçlendirilmesi, sahalardaki bağların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Orta Asya Körfezi’nde turizm ve ulaşım alanlarındaki bağlar artırılarak merkezi turizm ve ulaşımın önemi artırılmalıdır. getiren.

Mirziyoyev, dünyada görülen İslamofobi olaylarını İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde birlikte ele almaları ve bu konuda pratik adımlar atmaları gerektiğini de belirterek, Afganistan sorununa dikkat çekti ve bu ülkede barış olmadan bölgesel ve küresel güvenliğin sağlanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Bu tür açık ve etkin görüşmelerin sürdürülmesi için bir sonraki zirvenin 2025’te Özbekistan’da yapılması gerektiğini öne süren Mirziyoyev, “Bugünkü tarihi zirvemizin sonuçları hiç şüphesiz Körfez ile Orta Asya bölgeleri arasındaki çok taraflı ilişkilerin yepyeni bir boyuta taşınmasına hizmet edecektir.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu